Αναζήτηση βιβλίων

Παιδί και Πληροφορία

paidi kai pliroforia

Συλλογικό έργο

Σελίδες: 548
Διάσταση: 21 × 28

Έτος έκδοσης: 2018

ISBN 978-960-564-609-7

Τιμή: 30 €

Γράψτε μία κριτική

shopping-cart_ocelotosGR

Tο ανά χείρας συλλογικό έργο επιχειρεί να ερευνήσει τη σχέση των παιδιών με την πληροφορία, από πλευράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού.

Ειδικότερα, μέρη του αναλύουν την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, στην ιστορία της μάθησης, ενώ ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται αντίστροφα, στη διδακτική της ιστορίας. Ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται στα παιδιά και το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε όταν τα ίδια τα παιδιά είναι δημιουργοί ή ηθοποιοί, κ.λπ. και πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους έναντι των εκδοτών ή παραγωγών, ή ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς τους που εισπράττουν τις αμοιβές τους, είτε όταν τα παιδιά είναι χρήστες του διαδικτύου και πρέπει να γνωρίζουν πως να έχουν νόμιμη πρόσβαση και να χρησιμοποιούν το περιεχόμενό του.

Παρουσιάζεται το καινοτόμο και πολύ σπουδαίο πρόγραμμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών να σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία, ενώ μελέτη περίπτωσης σε συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο εκθέτει τη λειτουργία και επιτυχία του προγράμματος αυτού. Άλλες συμβολές για τα παιδιά και το δίκαιο αφορά τη νομική εκτίμηση της γνώμης των παιδιών στο δίκαιο (π.χ. σε δίκες γονικής μέριμνας κ.λπ.), την ελευθερία έκφρασης των παιδιών, την προστασία τους από ακατάλληλες διαφημίσεις, την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής από τα ΜΜΕ και των προσωπικών δεδομένων τους, και ειδικά όσον αφορά την ιατρική έρευνα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτίθενται οι Οργανισμοί Μνήμης (αρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία), η ιστορία και το έργο τους σε σχέση με τα παιδιά. Ειδικό κεφάλαιο, συγκεκριμένα, αφορά τη σχέση των παιδιών με τα αρχεία, τα αρχεία για τα παιδιά που κατέχουν τα ΓΑΚ, αλλά και τη δημιουργία αρχειακής συνείδησης στα παιδιά. Αντίστοιχα, ο τόμος συνεχίζει με τα παιδιά και τις βιβλιοθήκες, την ιστορία των παιδικών βιβλιοθηκών, τα προγράμματα για τα παιδιά στις προεδρικές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ κ.λπ. Έπεται η σειρά των μουσείων, καθώς αναλύεται το κίνημα των παιδικών μουσείων, η σχέση των παιδιών με την πολυπολιτισμικότητα και τα μουσεία, ζητήματα μουσειοπαιδαγωγικής κ.λπ.

Ειδικό κεφάλαιο αφορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τη μαθησιακή αξιολόγησή τους και τη σχέση τους με την πληροφορία, με χρήση νέων τεχνολογιών. Άλλες συμβολές αφορούν ειδικά θέματα για τα παιδιά και τις νέες τεχνολογίες, τα διαδραστικά συστήματα, την ’εμπλοκή’ των παιδιών και τις θεωρίες μάθησης, το πρόγραμμα One Laptop per Child, τα παιχνίδια Pokemon και άλλα.

Το συλλογικό αυτό έργο είναι χρήσιμο σε ειδικούς όπως οι παιδαγωγοί, οι δάσκαλοι και καθηγητές, οι νομικοί, ο αρχειονόμοι, βιβλιοθηκονόμοι, μουσειολόγοι και επιστήμονες της πληροφορίας γενικότερα, οι ειδικοί στις νέες τεχνολογίες και πληροφορικοί, όσοι εξειδικεύονται στην ειδική αγωγή των παιδιών, οι ιστορικοί, οι εκδότες ή παραγωγοί έργων και πολλοί άλλοι. Είναι χρήσιμο, όμως και σε όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις πάμπολλες διαστάσεις της σχέσης των παιδιών τους με την πληροφορία γενικότερα. Το έργο αυτό φιλοδοξεί, επομένως, να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην έρευνα που αφορά την πληροφορία σε σχέση με τα παιδιά, από όλες τις επιστημονικές και μη πλευρές, και αφιερώνεται, επομένως, σε όλα τα παιδιά μας.

Online 527 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456